Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مجله همگردی»
2024-04-28@00:08:28 GMT

دیدنی های دره شیرز| یادگاری منحصر بفرد از عصر حجر

تاریخ انتشار: ۱۱ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۴۳۱۸۶۴

سفر به منطقه ای با دره هایی به ارتفاع بسیار بلند و وصف ناشدنی و آبشارهایی زیبا و سنگ هایی از عصرهای دور شما را به وجد می آورد. تنگه شیرز منطقه ای رویایی بوده که می تواند هر گردشگری را هیجان زده کند. هر کسی که وصفی از این زیبای بی نهایت بشنود وسوسه می شود تا به لرستان، مهد مردان غیور ایران سفر کند و از آن همه زیبایی استفاده کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سکوت بدون وصف دره، صدای گام های آب و صدای ریزش آب آبشارها و خوردن آن ها به سنگ ها و صخره ها همه به انسان حس آرامش و سکوت را در دیدنی های دره شیرز منتقل می کند و پارادوکسی بی نظیر را در آب و هوای دره شیرز با جامعه شهر نشینی به نمایش می گذارد. درختان زیبا و صخره هایی زیباتر که انگار به دستان ماهر خالق شان نقاشی شده اند گویای عظمت و بزرگی خالق هستند پس ما این بهشت گمشده را به وصف می نشینیم و از بودن در محل قرارگیری دره شیرز لذت می بریم.

محل قرارگیری دره شیرز دیدنی

تنگه شیرز در 50 کیلومتری شهر کوهدشت در نقطه تلاقی سه استان کرمانشاه و ایلام و لرستان، در کنار رود همیشه خروشان سیمره که شاخه اصلی کرخه است و در ضلع شرقی رشته کوه وره زرد واقع می باشد. دیدنی های دره شیرز در بخش زردلان و در منطقه ای با نام اولاد قباد قرار دارد. شیرز در در ارتفاع 1100 متری دریا واقع است.

وصف دره شیرز

دره شیرز جاذبه ای بی نظیر، دارای طبیعتی زیبا و چشمه هایی خروشان می باشد. این تنگه دارای صخره هایی با آرایش متفاوت با هر صخره ای که تا به حال مشاهده کرده اید، می باشد. در ه شیرز 5 کیلومتر درازا دارد. این تنگه با صخره هایی با ارتفاع 150 تا 200 محصور شده است. شیب این صخره ها با ارتفاعی کمتر از ده متر در نزدیکی روستایی خوش آب و هوا آغاز شده و ادامه می یابد. این شیب در پرتگاه هفت رک و در انتهای دره به اوج خود می رسد. کنار هم دیدن صخره های تیز و خشن با درختان و گیاهان نرم و لطیف پارادوکسی زیبا را به نمایش گذاشته است. در جاهایی از این دره صخره های طبقه ای که بر اثر فرسایش با رنگ سیاه خودنمایی می کنند، دیده می شوند. دیدن آسمان در نقاطی از دیدنی های دره شیرز که صخره ها در آن به هم رسیده اند، سخت و گاهی ناممکن است. میوه های وحشی و گیاهانی مختص خود منطقه به زیبایی دره شیرز افزوده است. شیرز از کوه های مرتفع و دره هایی عمیق تشکیل شده است. فرسایش طبقه ای سنگ ها چهره زیبا و طبقه ای به سنگ ها بخشیده است. از میان این تنگه بی نظیر رودی عبور می کند. این رود در مسیر خود آبشارهای زیبایی را به وجود آورده و در دهانه ورودی دره شیرز به رود خروشان سیمره می پیوندد این نیز خود باعث جذب گردشگران زیادی به محل قرارگیری دره شیرز شده است.

یادگار عصر حجر

این دره محوطه ای باستانی محسوب می شود. سنگ های تنگه از دوره عصر حجر می باشند. تنگه شیرز در دل خود آثاری از زندگی غار نشینی دارد که خود برای علاقمندان بسیار جالب توجه می باشد. غار پل خدا که محلی ها آن را با این نام می خوانند، غاری به طول 150 متر می باشد که رودی از میان آن می گذرد. ارتفاع آب این رود 50 تا 60 سانتی متر می باشد که تا حدود زانو بالا می آید. این آب از مکانی به نام نیزه سرچشمه می گیرد.

اقلیم تنگه شیرز

این دره دارای اقلیمی سرد و کوهستانی می باشد. در فصل زمستان و پاییز سرد و در تابستان و بهار مانند هر کوهستان دیگر معتدل و خنک می باشد. پس بهترین زمان سفر به دیدنی های دره شیرز، بهار و تابستان می باشد که تمام زیبایی ها در این دو فصل قابل رویت هستند.

پوشش گیاهی و جانوری در آب و هوای دره شیرز

پوشش گیاهی بی نظیر و باور نکردنی دره زیبایی آن را چندین برابر کرده است. این پوشش باعث شده که دره شیرز از نظر ریخت شناسی عضوی کم نظیر در کوهدشت به شمار آید. از جمله گیاهان این می توان به درختان بلوط و چنار،درختان مو وحشی، درختان انجیر وحشی و درختان گلابی وحشی اشاره کرد. از حیات وحش دره می توان به بزهای کوهی، پرندگان و ماهیان بازیگوش میانه آب نام برد. دیدن این حیوانات، زیبایی تنگه شیرز را دو چندان می کند.

عوامل جذب گردشگر در آب و هوای دره شیرز

در میانه های تنگه چشم گردشگر به آبشارهای کوچک و بزرگی می افتد که خودنمایی می کنند و حتی یکی از این آبشارها با نام خود تنگه یعنی شیرز خوانده می شود. آب این آبشارها قابل آشامیدن هستند زیرا از دل زمین سرچشمه گرفته و به آن خودنمایی می کنند. سنگ ها و صخره ها در عین زیبایی خود به دلیل سوراخ هایی که بر اثر فرسایش روی آن ها به وجود آمده پناهگاهی برای پرندگان شده و جلوه سنگ ها را چندین برابر کرده است. غار پل خدا که با زیبایی روحتان را نوازش می کند. برای اینکه به داخل غار بروید و زیبایی های آن را نظاره گر باشید باید تن را به آب بزنید و خیس شوید البته این آب سرد می باشد اما دیدن زیبایی های غار را برایتان ممکن می کند. مطمئنا آن همه زیبایی ارزش تحمل سرمای آب را دارد. در میان دره ستونی وجود دارد که به مرور زمان به دست عوامل طبیعی از جمله فرسایش، زلزله، باد و باران به وجود آمده است. ارتفاع این ستون به حدود 80 متر و قطر آن 10 متر می باشد. این زیبایی به مناره سنگی شهرت دارد. مناره سنگی در نوع خود جاذبه ارزشمندی در تنگه شیرز می باشد. پیاده روی در این تنگه روحتان را جلا می دهد زیرا این پیاده روی با صدای آب، صدای پرندگان و سبزی بی نظیر پوشش گیاهی دره همراه است. صخره نوردی از دیگر تفریحاتی است که صخره نوردان را به این نقطه می کشد. ارزش بسیار بالای این منطقه از نظر پوشش گیاهی و نوع سنگ ها و قدمتشان، آبشارهای متعدد و رود خروشانش همه و همه منجر به این شده که این دره مورد توجه سازمان میراث فرهنگی در طرح جامع گردشگری قرار گیرد. در کنار دره شیرز پارکینگ و یک مجتمع پرورش ماهی وجود دارد که باعث رفاه حال هرچه بیشتر گردشگران می شود. برای اینکه شب را به راحتی و آرامش در دره به سر کنید بهتر است کمپی به پا کرده و از دیدن شگفتی های تنگه در شب نیز بهره مند شوید. با وصف تمام این زیبایی ها و شگفتی های هیجان انگیز بهتر است بار سفر بسته و حرکت به سوی استان لرستان و محل قرارگیری دره شیرز را آغاز کنیم که دیدن تنگه شیرز خالی از لطف نمی باشد. طبیعت لطف پروردگار جهانیان می باشد پس بهتر است هر چه بیشتر از الطاف خالق یکتا بهره ببریم و شکر زیبایی هایش را به جای آوریم.

منبع: مجله همگردی

کلیدواژه: ایرانگردی اماکن دیدنی ایران گردی دره شیرز لرستان تور اروپا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت hamgardi.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مجله همگردی» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۴۳۱۸۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آیا می‌دانید قدیمی‌ترین مقابر صخره‌ای ایران کجاست؟

جام جم آنلاین؛ گوردخمه‌های ایران، از ارزشمندترین مکان‌های باستانی و بناهای صخره‌ای کشور است. بسیاری از این گوردخمه ها را می توان در استان کرمانشاه پیدا کرد. کرمانشاه یکی از تاریخی ترین مناطق کشور است که چند مورد از معتبر ترین سایت های باستانی دنیا همچون محوطه تاریخی بیستون را در دل خود جای داده است. یکی دیگر از این سایت های معتبر باستانی، گوردخمه اسحاق وند یا سکاوند است.

گوردخمه ها از قدیمی ترین انواع معماری صخره ای در ایران است که در دل کوه ها و صخره های مرتفع تراشیده می شدند. این بناهای صخره ای در حقیقت مقبره هایی هستند که متوفیان (افراد دارای اهمیت) را در آن ها به خاک می سپردند. نحوه خاکسپاری این متوفیان در ایران باستان به طرزی متفاوت بود. ایرانیان خاک را مقدس می دانستند، بنابراین، از دفن کردن اجساد درون آن خودداری کرده و آن ها در محفظه های صخره ای مخصوصی که تراشیده بودند، قرار می‌دادند.

از ایران باستان گوردخمه های بسیاری باقی مانده است که باستان‌شناسان در مورد قدمت آن ها اتفاق نظر ندارند. بسیاری از گوردخمه های کشور مادی هستند، بسیاری هخامنشی اند و برخی نیز به دوره های بعدی مربوط اند. در واقع گوردخمه های ایران را می توان به گوردخمه های مادی، گوردخمه های هخامنشی و گوردخمه های پس از هخامنشیان تقسیم کرد.

اسحاق وند، بنایی مادی یا هخامنشی

گوردخمه های اسحاق وند در حقیقت سه گوردخمه تاریخی هستند که ابعاد متفاوتی دارند. این گوردخمه ها در استان کرمانشاه، در حدود ۲۵ کیلومتری جنوب غربی شهرستان هرسین و در دل صخره های مرتفعی مشرف به روستای «ده‌نو» واقع شده اند. این گوردخمه ها به سکاوند نیز شهرت دارند و مردم محلی این منطقه به آن ها «فرهاد تاش» می گویند. به دلیل وجود روستایی به نام اسحاق وند در حوالی این گوردخمه ها، نام آن ها را اسحاق وند گذاشته اند.

پیرامون قدمت این گوردخمه‌ها، اختلاف نظرهای زیادی وجود دارد. بسیاری از باستان شناسان خارجی و داخلی، قدمت گوردخمه اسحاق وند را به دوره مادها نسبت می دهند. ولی برخی نیز همچون هرتسفلد، آن ها را مربوط به دوره هخامنشیان می دانند. طبق نظر ارنست امیل هرتسفلد باستان شناس آلمانی تبار، گوردخمه میانی، مقبره گئومات مغ است. داریوش اول در کتیبه بیستون خودش، داستان سرکوبی گئومات مغ یا همان بردیای دروغین را به تفصیل تعریف کرده است. عده کمی نیز این مقابر صخره ای را مربوط به دوره سلوکیان می دانند. به هرحال طبق نظر بسیاری از باستان شناسان، احتمال اینکه این گوردخمه ها مادی باشند بیشتر از هخامنشی بودن آن هاست.

مجموعه اسحاق وند یا سکاوند، متشکل از سه گوردخمه است که هر کدام ابعاد متفاوتی دارند. گوردخمه سمت راستی نسبت به دو گوردخمه دیگر، در ارتفاع بالاتری قرار گرفته است و حدود ۲.۱۰ متر عرض دارد. عرض دریچه گوردخمه میانی ۱.۶۳ متر است و عمق آن نیز ۱.۷۵ متر می باشد. گوردخمه سمت چپ نیز ۸۵ سانتی متر عمق دارد و عرض آن ۲.۱۰ متر است.

در اطراف تمام این گوردخمه ها تزئینات ساده ای تراشیده شده اند. علاوه بر قاب بندی های ساده ای که دور تا دور این سه گوردخمه ایجاد شده اند، در قسمت بالای گوردخمه میانی، تصویر تمام قد مردی با ارتفاع ۱.۸۷ متر به صورت نیم‌رخ و به زیبایی هر چه تمام تراشیده شده است. این فرد که هویتش مشخص نیست، لباسی بلند و چین‌دار به تن کرده است و دست های خود را به حالت دعا و نیاش پروردگار به سمت آسمان و جلوی صورتش بلند کرده است. همچنین در مقابل این فرد، یک آتش دان با ارتفاع حدود ۹۴ سانتی متر و یک مشعل سوزان با ارتفاع ۸۳ سانتی متر قرار گرفته است. پشت سر این مشعل و آتش دان، فردی با قامت حدود ۸۰ سانتی متر حجاری شده است که به نظر می رسد در حالی که دستهایش رو به سمت آسمان است، از پشت سرش چیزی را بر دست دارد.

شهرستان هرسین در ۴۴ کیلومتری جنوب شرق کرمانشاه قرار دارد.

دیگر خبرها

  • صخره‌نوردی بی‌نظیر بز‌های کوهی در طالقان (فیلم)
  • آیا می‌دانید قدیمی‌ترین مقابر صخره‌ای ایران کجاست؟
  • ادعای فعالیت نظامی چین در تنگه تایوان پس از پایان سفر بلینکن
  • برداشته شدن سدهای صخره‌ای هتل صخره‌ای
  • ضرب‌الاجل استاندار لرستان برای از سرگیری ساخت هتل صخره‌ای
  • ضرب‌الاجل استاندار لرستان برای قدیمی‌ترین پروژه خرم‌آباد
  • عکس یادگاری پسر علیرضا بیرانوند با رونالدو
  • تسلاهای ایلان ماسک تاکسی می شوند اما با قابلیتی منحصر به فرد
  • یک کشته و ۶ مصدوم در تصادف تنگه راز
  • افزایش سرعت بادجنوب غربی/ تنگه هرمز متلاطم است